Πολιτική ανάγνωση της Ελληνικής blogoσφαιρας

Μαΐου 30, 2009

Λίγα λόγια για την έρευνα

Filed under: Uncategorized — Παπαδημητρίου Σταυρούλα @ 1:41 μμ

Το μπλογκ αυτό στήθηκε για να φιλοξενήσει την εργασία της Παπαδημητρίου Σταυρούλας «Μπλογκ και Πολιτική στην Ελλάδα».  Η εργασία αυτή αφορά τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το ποιοι είναι οι χρήστες μπλογκ (διαχειριστές ή απλοί αναγνώστες) και αν και κατά πόσο επηρεάζουν την πολιτική ζωή της χώρας. Αποτελεί η μπλογκό-σφαιρα μέρος της δημόσιας σφαίρας ικανό να διαμορφώσει πολιτικές επιλογές και πως σχετίζονται οι χρήστες των μπλογκ με τους opinion leaders στην ελληνική κοινωνία;

Κίνητρο για την επιλογή του θέματος ,τη μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας και τη διεξαγωγή της αποτέλεσαν κεντρικά πολιτικά γεγονότα που μονοπώλησαν τη δημόσια ατζέντα της χώρας το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2007. Για τη διερεύνηση των σχέσεων μπλογκ και πολιτικής καταρτίσθηκε ερωτηματολόγιο και διεξήχθη μια on line έρευνα το χρονικό διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2007 έως 31η Γενάρη 2008. Η μέθοδος δειγματοληψίας που υιοθετήθηκε ήταν αυτή της δειγματοληψίας σε δυο στάδια, στο πρώτο στάδιο απλή τυχαία δειγματοληψία και στο δεύτερο στάδιο αυτή της χιονοστιβάδας.

Στο διάστημα αυτό συγκεντρώθηκαν 879 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Μετά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων ακολούθησε η στατιστική τους ανάλυση και η συγκριτική ανάγνωση τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα δημοσιευτούν και θα  είναι δημόσια προσβάσιμα μετά την παρουσίασή τους στην τριμελή επιτροπή του ΠΜΣ «Δυνητικές Κοινότητες: Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις και Τεχνικές Εφαρμογές» τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2009 σ΄ αυτό εδώ το μπλογκ.

Σεμνή προσδοκία μου είναι με την εργασία αυτή να συμβάλλω στον επιστημονικό διάλογο και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη των ιδεών που στηρίζουν την πολιτική δημοκρατική ζωή.

Advertisements

1 σχόλιο »

  1. πολύ καλή κίνηση.

    Σχόλιο από Sofia Angelara — Ιουνίου 1, 2009 @ 4:21 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: